Despre competitie


Iti vine sau nu sa crezi aceasta e tema mea pentru Marketing la facultate. M-am gandit cum sa imbin un proiect de facultate cu ideile si parerile proprii si mi-a bubuit capu la asta:

Toti primim acea invatatura de „sa fi cel mai bun in tot ce faci”, dar cati dintre noi chiar merg pe ideea asta ? Desigur acum vei spune ca majoritatea isi doresc sa faca acest lucru, evident. Si in viata cand iti depui un C.V. la o firma incerci sa le arati ca tu esti cel mai bun pentru acel post, incerci sa te vinzi cat mai scump, mai bine decat toti cei care au depus C.V.-uri acolo. E o concurenta indirecta intre tine si ei.

Inainte de calitatile si abilitatile fiecaruia se afla spritiul competitiei. Sunt persoane care traiesc dupa legea infrangerii adversarului in orice, oricum si pentru orice, doar pentru a-si masura abilitatile. Acestia deobicei au toate armele necesare sa duca orice lupta si devin mai puternici cu fiecare victorie, dar si cu fiecare infrangere. In economie la firmele mai mici si medii competitia exista doar pentru a castiga cea mai mare parte din profitul posibil pe acea piata. La firmele mari, pe langa acest scop, exista si dorinta de a fi pur si simplu cei mai buni in acel domeniu.

„Oamenii iubesc invingatorii”. Sa castigi incontinuu e imposibil, sa pierzi si apoi sa castigi e o placere. Abilitatile si capacitatile fiecaruia nu trebuiesc nici ele neglijate, ele sunt baza oricarei competitii, ambitia singura nu-ti va aduce niciodata trofeul, dar iti va cumpara un bilet pentru acea competitie. Daca ar fi sa punem totul intr-o piramida, la baza ar fi cei care nu au nici un tel in viata si care traiesc dupa „legea scuipatului”. Cu un nivel mai sus ar fi cei care realizeaza lucruri generale si care se multumesc cu acea situatie. Apoi urmeaza cei care tintesc un anumit scop, nu imposibil, si care lupta pentru a-l obtine. Multi ar spune ca piramida se opreste aici, dar mai este si un ultim nivel, cel al oamenilor care tintesc intotdeauna mai sus. Ideea este asemanatoare cu cea a unui arcas care trage spre o tinta, sageata are prostul obicei de a lua o traiectorie curbata in jos (ca si in viata, tentativa multor lucruri,idei, actiuni etc) asa ca arcasul nostru trebuie sa traga intotdeauna mai sus de tinta ca sa o loveasca. Cine reuseste sa gandeasca asa va avea intotdeauna ce-si doreste si poate chiar mai mult.

Toate firmele de succes privesc competitia ca cel mai important lucru, pentru ca asta ajunge intr-un final sa stabileasca nivelul firmei. Ele duc aceasta lupta prin calitatea produselor sau serviciilor si prin promovarea lor creand astfel imaginea firmei in fata cumparatorului.

La nivel de individ, lasand la o parte toate companiile si firmele, brandurile si reclamele, in viata castiga cei puternici, cei care privesc concurenta ca pe o scara, doborand obstacol dupa obstacol, adversar dupa adversar pentru a ajunge cat mai aproape de succes.

Reteta succesului nu este una prestabilita, vine in toate formele si marimile, variaza in functie de individ, dar depinde de fiecare cum paseste pe acest drum.

Lasă un comentariu